Thursday, December 20, 2012

Rumpai Laut Kering Sabah

Bismillahirrahmanirrahim...
RUMPAI LAUT 




Kelebihan Rumpai Laut

• Melaraskan berat badan dan hormon
• Anti-bakteria, membuang toksin
• Menghilangkan sembelit
• Mengurangkan tekanan darah tinggi
• Mencantikkan kulit, melicin & menegangkan kulit. (anti penuaan)
• Meransang penghasilan sel-sel baru kulit dan menyembuhkan luka
• Menguatkan sistem abdomen dan memelihara kelenjar tiroid
• Memperbaiki masalah kulit dan rambut, mengurangkan kedutan & tempat hitam
• Selulit dan jerawat
• Membantu meningkatkan metabolisme
• Memejalkkan payudara, otot dan punggung
• Menurunkan tahap kolestrol dalam tubuh
• Melembutkan tumit kaki merekah
• Menguatkan tulang sendi, menjauhi artritis dan osteoporosis
• Meningkatkan peredaran darah, mengurangi sakit bahu dan belakang
• Mencegah kanser/tumor
• Meningkatkan fungsi penghadaman/pencernaan dan merawat gastrik
• Mencegah anemia
• Memberi kekenyangan/diet
• Meningkatkan sel rawan, ligamen dan otot
• Memberi tenaga

Kaedah Penyediaan



• Basuh rumpai laut bersih - bersih, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
• Rendam semalaman. Tukar air 2 - 3 kali.
• Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan Campur dengan 2.5 liter air kosong (untuk 100gm rumpai laut) ke dlm periuk utk direbus selama 15-20 minit Selepas mendidih biarkan ia sejuk ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti ais (bukan diruang sejuk beku)


Cara Pengambilan


• Selepas bangun tidur (jangan gosok gigi lagi) dan sebelum tidur (Pastikan perut kosong)
• 3 sudu besar setiap kali makan.
• Boleh dimakan begitu saja atau
• Campur / bancuh dengan air minuman kegemaran atau Bancuh bersama air suam dan 1 sudu madu

Cara membuat masker


• Cuci muka dengan air suam 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas
• Lagi elok kalau diwapkan dengan wap air panas/suam
• Campurkan gel kolagen tadi dengan bahan berikut :
• Kulit Normal - Campur kolagen dengan madu
• Kulit Kering - Campur kolagen dengan jus lemon @ susu tepung
• Kulit Berminyak - Campur dengan buah tomato yang masak ranum
• Anda akan rasa kulit LEMBAP, LICIN, GEBU, CERAH dan TEGANG
• walaupun hanya dengan pemakaian masker yang pertama kali......
• Siapa yang boleh makan kolagen ini Wanita dan lelaki
• Ibu mengandung – Kulit bayi jadi cantik, putih dan halus (untuk kandungan 4 bulan keatas shj). Ibu rasa bertenaga dan tidak mudah letih
• Ibu menyusui bayi- boleh makan tapi dengan syarat tidak boleh lebih 5 gram sehari kerana kandungan iron adalah tinggi.
• Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas
• Wanita selepas bersalin/berpantang tidak digalakkan makan rumpai laut hingga selepas 3 bulan bersalin kerana ia bersifat sejuk.


Cara Penyimpanan
Simpan dalam peti ais
100 gram boleh tahan 5 hingga 6 minggu bergantung kepada penggunaan

Perbezaan Antara Collagen Purple dan Kuning
Purple ke Kuning??? Collagen Purple adalah gred AAA manakala Kuning pula bergred AA. Dua2 nya berkhasiat.

Collagen Purple lebih berfungsi kepada merawat masalah penyakit kronik spt sakit jantung, gout, asma, sendi. Yang kuning pula berperanan untuk kecantikan luaran seperti memperbaiki struktur kulit.

Untuk Info: Warna putih yang melekat pada collagen tu bukanlah kulat. Ianya adalah garam laut. Semakin lama rumpai laut kering tidak dimasak ianya akan mengeluarkan garam untuk mengelakkan dari serangan bakteria.


Khasiat seaweed ungu adalah setanding dgn alga spirulina dan cendawan ganoderma. Memiliki Khasiat seperti sayuran ungu lain spt bayam, kubis, terung, anggur. Warna gelap seperti ungu memiliki potensi tinggi dalam dunia perubatan dan kosmetik Melanin warnanya diselaputi sejumlah besar protin, vitamin dan zat galian lebih tinggi daripada sayuran bewarna hijau dan putih. Kuasa anti penuaan dan antioksida tertinggi daripada semua jenis sayuran bewarna ungu lain.

100 GRAM GRED AA = RM 20
100 GRAM GRED AAA = RM 23

Baik untuk semua penyakit.... insyaAllah. Sesungguhnya Allah menyediakan pelbagai penawar untuk kita... hanya kita yang perlu berusaha mencarinya.....

UNTUK TEMPAHAN SILA HUBUNGI
BAKARIANZ ENTERPRISE
SHAHRUL (0196741063)

No comments:

Post a Comment